Jak odkłada się tłuszcz?

Tłuszcze, które przyjmujemy wraz z pożywieniem gromadzone są w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, tak przez nas znienawidzonej. Większość z tej tkanki to tkanka podskórna, część z niej okala nasze narządy wewnętrzne, a niewielka ich ilość znajduje się w mięśniach. To w jakich proporcjach gromadzimy tkankę tłuszczową, nie zależy tylko od genetyki ale również od hormonów.

W nieskończoność można wymieniać typy sylwetek, a najpopularniejsze z nich to jabłko i gruszka. Gruszka charakteryzuje się obfitymi udami, szerokimi biodrami i okrągłą pupą. Mocną stroną gruszek jest wąska talia, nadająca kobiecy kształt. Gruszki też mniej są narażone na choroby układu sercowo krwionośnego w przeciwieństwie do jabłek. Osoby o sylwetce typu jabłko mają skłonności do odkładania się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Niestety nie jesteśmy w stanie decydować o tym w którym miejscu ma odkładać się tłuszcz ani z którego miejsca najpierw chcielibyśmy go spalić. Nasz organizm musimy traktować całościowo i jedynie zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna przyczynią się do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej.

Pamiętajcie, że ilość komórek tłuszczowych podczas odchudzania ogólnie nie zmniejsza się. Zmniejsza się jedynie ich zwartość. Dlatego osoby, które już raz były otyłe tak łatwo ponownie przybierają na wadze. Dlatego również osoby, z nadwagą mają skłonności do tycia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *